Over mij

Portret CV

Ik begon met cello spelen toen ik bijna 10 jaar was. Zodra ik erachter kwam dat je daar je vak van kunt maken, wist ik dat ik dat wilde. Al tijdens mijn vwo-periode volgde ik de vooropleiding van het Zwols Conservatorium, waar ik studeerde bij Maria Hol. Ik vervolgde mijn cellostudie in Amsterdam (Jean Decroos) en Rotterdam (Herre-Jan Stegenga). Daarnaast volgde ik lessen en masterclasses van o.a. Christopher Bunting, Heinrich Schiff en Paul Tortelier. In 1988 behaalde ik het diploma Uitvoerend Musicus.

Ik remplaceerde in vele orkesten, waaronder het Nederlands Kamerorkest, het Rotterdams Philarmonisch Orkest en het Radio Philharmonisch Orkest. Van 1997 tot 2016 was ik continuo-celliste van het Noord-Hollands Bachorkest, dat koorbegeleidingen verzorgde, waaronder jaarlijks Bachs Johannes Passion. Daarnaast gaf ik talloze kamermuziekconcerten in verscheidene West-Europese landen, o.a. in het Gordion Ensemble. Ook trad ik solistisch op met diverse orkesten in celloconcerten van o.a. Dvořák, Lalo, Sjostakovitsj en het Dubbelconcert van Brahms. Ik werkte mee aan enkele opera- en filmproducties, en vormde met accordeoniste Wieke Meilof in de jaren ’90 het bijzonder lucratieve duo Strijk en Zet . Met de pianist Bernd Brackman nam ik in 1992 voor het label Erasmus een succesvolle cd op met het complete repertoire voor cello en piano van de Braziliaanse componist Heitor Villa-Lobos. Sinds 2017 spelen wij weer samen.

Sinds 1983 ben ik actief geweest als docente cello en samenspel, onder meer aan de muziekscholen van de Haarlemmermeer en Amsterdam Noord, en privé. Ook gaf ik kamermuzieklessen aan de Zomercursus Woudschoten en workshops over de cellosuites van Johann Sebastian Bach. Naast mijn muzikale activiteiten studeerde ik van 2012 tot 2016 onderwijskunde aan de Universiteit Utrecht (MSc). Momenteel geef ik celloles op diverse locaties in de Alblasserwaard.

Mijn cello, een Montagnana-kopie, werd in 1987 voor mij gebouwd door Mathijs Heyligers.

Augsburger Allgemeine: Beitske Verheij war als musikalische Persönlichkeit besonders überzeugend.