Duo > Bernd Brackman

De pianist Bernd Brackman (1960) begon zijn pianostudie op vierjarige leeftijd bij zijn moeder Frieda Brackman-Hoogerwerf. Hij vervolgde zijn opleiding bij Jaap Spaanderman en wijdde zich in die periode intensief aan de studie van harmonie, contrapunt, analyse en compositie. Tussen 1971 en 1975 won hij vier keer het Jeugd Muziek Concours voor Noord-Holland.

Vanaf 1978 studeerde hij bij Jan Wijn aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam, waar hij in 1985 afstudeerde. Zijn kennis vervolmaakte hij bij meesters als Vlado Perlemuter, Támas Vasáry, György Sándor, Peter Feuchtwanger, Roberto Szidon, Naum Grubert, Leon Fleisher, en bij de violisten Sándor Vegh en Ivry Gitlis.

Bernd Brackman won diverse prijzen, waaronder de eerste prijs op het Willem Pijper Concours in Rotterdam (1981), de tweede prijs op het Europese Frank Martin Concours in Utrecht (1984) en, eveneens in 1984, de prestigieuze Elisabeth Evertsprijs. In 1985 won hij het Jacques Vonk Concours in Amsterdam.

Sinds die tijd maakt Bernd Brackman naam met zijn hoogst persoonlijke en doorleefde interpretaties van het grote pianorepertoire. Zijn indrukwekkende solorepertoire reikt van Bach tot Cage, met de nadruk op Bach, Beethoven, Schubert, Chopin, Ravel en Messiaen. In 2022 kwam een cd van hem uit met drie pianosonates van Beethoven.

Daarnaast is hij altijd zeer actief geweest als kamermuziekspeler. Tot zijn vele duopartners behoren behalve de celliste Beitske Verheij (met wie hij een cd maakte met het complete repertoire voor cello en piano van Villa-Lobos) onder meer de cellist Gregor Horsch, de violisten Jeroen de Groot, Marin Mars en Daniel Rowland (EOE Optiebeurs-prijs 1995) en de fluitisten Abbie de Quant en Jacques Zoon. Met Jacques Zoon maakte hij drie cd’s: Le Merle Noir, Franse fluitmuziek uit de twintigste eeuw; Fin de Siècle, French Flute Masterpieces of the nineteenth century; en Nederlandse muziek voor fluit en piano. Voor deze laatste cd ontvingen zij de Edison Klassiek 1997.

Ook werkte Bernd Brackman samen met mensen als Hans Henkemans, Cor de Groot (piano à quatre mains), Daniël Wayenberg (diens Concert voor drie piano’s en orkest), Reinbert de Leeuw, Jan Willem de Vriend en Ed Spanjaard.

Naast concertpianist is Bernd Brackman ook een bevlogen leraar. Verschillende leerlingen van hem wonnen prijzen op concoursen in binnen- en buitenland.

In 2024 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Het Parool: Nederland beschikt met Bernd Brackman over een integer en zeldzaam fascinerend kunstenaar.

teksten beschikbaar onder CC-BY-SA/GFDL