Watertoren Overvecht 18-09-2022 (solo)

De in onbruik geraakte Watertoren in Overvecht wordt binnenkort verbouwd tot appartementen. Vandaag was de toren voor het laatst in originele staat te bekijken voor het publiek. Omdat de akoestiek van de twintig meter hoge schacht dus ook verloren zal gaan, leek het de architect, Ruud Visser, een aardig idee als er tijdens deze open dag muziek zou klinken. Daarom vroeg hij mij iets te spelen en heb ik een programmaatje van vier eeuwen muziek voor solo cello samengesteld.

De galm in de ruimte was inderdaad duizelingwekkend! Vooraf was het publiek ingelicht noch geïnstrueerd aangaande mijn optreden. Vandaar dat intussen sommige mensen de toren verder gingen beklimmen en daarbij van gedachten bleven wisselen. Op de valreep bleek het programma te lang, dus moest ik de meeste herhalingen in Bach weglaten, met pijn in het hart. Gelukkig werd er wel degelijk ook aandachtig geluisterd en klonk het applaus in deze ruimte als een donderende ovatie.

Hieronder opnames van het concert:
Giovanni Battista Degli Antoni – Ricercata nr. 8, in d (1687)

Hans Werner Henze – Serenade (1949) (1. Adagio rubato, 2. Poco allegretto, 3. Pastorale, 4. Andante con moto, rubato, 5. Vivace, 6. Tango, 7. Allegro marciale, 8. Allegretto, 9. Menuett)

Jean Louis Duport – Etude nr. 14 in Bes, Andante grazioso (1806)

Jean Louis Duport – Etude nr. 7 in g, Allegro (ma non troppo) (1806)

Johann Sebastian Bach – Suite nr. 3, in C, BWV 1009 (Prelude, Allemande, Courante, Sarabande, Bourrée 1 & 2, Gigue)